Každá čtvrtá česká firma byla terčem počítačové kriminality. Podvodníci nejčastěji používají podvržené e-maily

ČTK

bau

Obětí kybernetické kriminality se v posledních dvou letech stala čtvrtina českých firem. Počet podniků, které kybernetický útok zaznamenaly, je v Česku nižší oproti ostatním zemím střední a východní Evropy i celosvětovému průměru. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků výzkumu společnosti PwC. Internetoví podvodníci nejčastěji používají podvržené e-maily nebo webové stránky.

Počet případů hospodářské kyberkriminality v Česku podle průzkumu klesá. Zatímco letos se s počítačovými podvody setkala čtvrtina firem, v roce 2016 jich bylo o 11 procent více. Pokles může být podle studie výsledkem zlepšující se kybernetické ochrany českých firem, nebo naopak projevem nedostatečné schopností stále sofistikovanější útoky odhalit.

Nejčastější formou počítačových podvodů, kterým české firmy čelí, je takzvaný phishing. Typickým příkladem je podvržený e-mail s výzvou k přesunu firemních peněz na cizí účet, ve kterém se útočník vydává za ředitele společnosti. Za poslední dva roky byl phishing použit v 41 procentech počítačových útoků na české firmy. To je výrazně více než v ostatních zemích střední a východní Evropy i ve světě.

„V Česku jsou tím nejslabším článkem kyberbezpečnosti stále zaměstnanci, kdy z 1000 pracovníků na podvodný e-mail klikne třetina z nich. Proto jsou útoky tohoto typu stále tolik úspěšné,“ uvedl vedoucí týmu kybernetické bezpečnosti PwC ČR Michal Čábela. Druhým nejčastějším typem kybernetického útoku v Česku je použití škodlivého softwaru. Takzvaný malware zaznamenalo 37 procent napadených firem. V tomto případě se jedná o čísla podobná dalším středoevropským a východoevropským zemím i globálnímu průměru.

sinfin.digital