Evropské věznice opustí v příštích dvou letech více než dvě stovky lidí odsouzených za terorismus

ČTK

mst

V následujících dvou letech opustí evropské věznice desítky lidí odsouzených za terorismus, informovala dnes agentura AP. Půjde o více než 200 osob, které z velké části vytvořily první vlnu islámských bojovníků. Ta proudila do Sýrie a Iráku za snem o vytvoření islámského chalífátu, který v té době teprve vznikal.

Celkem odešlo od roku 2011 bojovat na Blízký východ na straně islamistů zhruba 12.000 Evropanů. Odhaduje se, že asi třetina z nich je opět zpátky ve vlasti, kde většina žije zcela svobodně. Někteří čekají na soudní proces, ale většina z nich nikdy nebyla vystavena obviněním kvůli nedostatečným důkazům.

Mnoha dalším úřady v zemích původu či v tranzitních státech zabránily se na Blízký východ dostat. Část jich své choutky po mučednickém boji v sobě udusila, část se pustila do teroristického boje doma.

Podle Rika Coolsaeta, vědeckého pracovníka belgického Institutu Egmont, postupné propouštění odsouzenců bude představovat něco jako další vlnu navrátilců z blízkovýchodního bojiště, kteří představují potenciální nebezpečí pro evropskou společnost.

sinfin.digital