Německá regulace sociálních sítí je z nejpřísnějších na světě. Problém ale je, že nefunguje

Od prvního ledna platí v Německu jeden z nejpřísnějších zákonů proti nenávistným projevům na internetu, jaký svět zná. Velké sociální sítě jako jsou Facebook či Twitter, které neřeší dostatečně aktivně závadný obsah, mohou být pokutovány až do výše 50 milionů eur (1,3 miliardy korun) – tak to stanovuje zákon NetzDG, kterému se také někdy přezdívá "Facebook Law". „Myšlenky toho zákona jsou v jádru dobré. Jeho problém ale je, že nefunguje,“ říká pro INFO.CZ německá novinářka Deana Mrkaja.

O tom, že je třeba potírat nelegální obsah a že pornografické materiály na sociálních sítích nemají co pohledávat, nejspíše většina lidí nepochybuje. Jenže hranice mezi teorií a praxí, mezi zákonným a nezákonným obsahem, je v mnoha případech NetzDG až příliš tenká.

Mnoho výroků lze posoudit jen s přihlédnutím ke kontextu. Sociální sítě ale mají na rozhodnutí o jejich závadnosti jen minimum času a sankce za případné nevyhovění zákonným podmínkám jsou drakonické, kritizují zákon v otevřeném dopise Evropské komisi zástupci oborových a lidskoprávních německých organizací.

Tyto spolky v dokumentu shrnují výhrady, na které dlouhodobě poukazují kritici zákona – politická opozice, právníci, lidskoprávní organizace, novináři i samotné sociální sítě. Tedy že nejsou nastavena jasná pravidla hry a firmy by případné pochybení mohlo stát neadekvátní peníze – až 50 milionů eur.

Mladí Filipínci přebírají náš digitální odpad. Ničí jim to mysl, říká Moritz Riesewick

sinfin.digital