Ze slovenské RTVS hromadně odchází novináři. „Ředitel nechápal, co je nezávislost,“ říká jejich nejvýraznější tvář

Vojtěch Berger

„Doufám, že je to jen nekompetentnost, a ne politická objednávka,“ hodnotí v rozhovoru pro server HlídacíPes.org současné kroky vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu na Slovensku (RTVS) Zuzana Kovačič Hanzelová. Ta je nejviditelnější tváří reportérů, kteří se v posledních měsících dostali do sporu s generálním ředitelem Jaroslavem Rezníkem a jeho lidmi. Teď podala výpověď, spolu s ní dalších 11 kolegů.

Ze skupiny novinářů opouštějících veřejnoprávní RTVS by mohlo vzniknout něco jako česká DVTV. „Je to jedna z možností,“ odpovídá Kovačič Hanzelová v rozhovoru pro HlídacíPes.org.

Právě ona stála v posledních měsících v čele nespokojených redaktorů zpravodajství a založila v RTVS i nezávislé zpravodajské odbory. Za posledních pět let se přitom slovenské veřejnoprávní zpravodajství stalo nejdůvěryhodnějším v zemi. Kovačičová ale křehkou a čerstvě nabytou prestiž RTVS s nadsázkou hodnotí jako „chybu v programu“.

„Slovenská televize vždycky zatím byla služkou moci, za Mečiara to bylo úplně evidentní, pak první Ficova vláda, kde to bylo taky. Takže lidé jsou na to méně citliví, protože se to tu děje od vzniku samostatného státu,“ popisuje, v čem je slovenská situace jiná oproti Česku.

Zeman vyhlásil válku o ČT, mstí se za odhalení lží i Českou sodu, říká bývalý šéf ČT Ivo Mathé

sinfin.digital