Australané si budou víc hlídat volby. Zřídí jednotku pro boj s vměšováním skrze internet

ČTK

lup

Austrálie bude mít novou jednotku pro boj proti ovlivňování voleb, přičemž jejím hlavním úkolem bude snaha zabránit kybernetickým útokům. Informovala o tom dnes agentura Reuters. O zřízení specializované jednotky požádala ministerstvo vnitra ústřední volební komise, která se obává možného zásahu do nadcházejících doplňovacích voleb chystaných na červenec.

"Jde o preventivní opatření, které by se ale v době zvyšující se míry vměšování a narušování prostřednictvím počítačových sítí mělo stát normou," uvedla mluvčí ministerstva. "Není zacíleno na nějakého specifického aktéra či bezprostřední hrozbu," dodala.

Vláda vznik jednotky oznámila v době, kdy tajné služby stále častěji varují před množícími se pokusy ovlivňovat dění na politické scéně ze strany zahraničních hráčů. Podle listu The Australian se předpokládá, že australský parlament ještě do konce tohoto měsíce odhlasuje novelu zákona, který umožní tvrději postihovat pokusy o ovlivňování politiků a médií ze strany zahraničních tajných služeb.

sinfin.digital