Slovensko rozšiřuje diplomatickou činnost v Jeruzalémě. Otevře tam kulturní centrum

ČTK

nek

Slovensko otevře kulturní centrum v Jeruzalémě. Napsal to izraelský server Times of Israel, podle něhož to sdělila slovenská parlamentní delegace, která je stejně jako delegace českých senátorů v těchto dnech v Izraeli. Times of Israel to označil za „překvapivý krok“, jímž se Slovensko připojuje k České republice a Bulharsku, které se rozhodly rozšířit diplomatickou přítomnost v Jeruzalémě. První a nejvýznamnější krok podnikly Spojené státy, když do Jeruzaléma v květnu převedly své velvyslanectví z Tel Avivu.

Slovenská delegace ohlásila otevření kulturního centra v Jeruzalémě v úterý. Poslanec Martin Glváč, který je ve slovenské delegaci, řekl podle Times of Israel, že doufá, že jde o první krok ze série dalších, jež budou následovat. Glváč o úmyslu své země informoval na úterním setkání v izraelském parlamentu uspořádaném ke stému výročí založení Československa a 70. výročí vzniku Izraele. V úterý se konala třístranná schůzka návštěvníků z Česka a Slovenska s předsedou izraelského parlamentu Julim Edelsteinem. Přítomen byl předseda slovenského parlamentu Andrej Danko a předseda českého Senátu Milan Štěch.

Edelstein podle Times of Israel vyzval Slovensko k následování České republiky a otevření honorárního konzulátu v Jeruzalému, načež Slováci ohlásili rozhodnutí o kulturním centru. „Pro Izrael je to úžasný diplomatický úspěch a příjemné překvapení. Jsem si jist, že až přijedou další delegace, pochopí, že Jeruzalém je věčné hlavní město Izraele,“ řekl při svém poděkování Edelstein.

Izraelský server upozornil, že slovenské ministerstvo zahraničí nijak nenaznačilo změnu názoru Bratislavy na status Jeruzaléma. Slovenská delegace neposkytla bližší informaci o tom, kdy bude nové zařízení otevřeno.

Česko svůj honorární konzulát v Jeruzalému otevřelo v květnu. Úřad tam již byl v minulosti, ale po úmrtí minulé honorární konzulky byl od roku 2016 uzavřen. Prezident Miloš Zeman vyzývá k přesunu českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

sinfin.digital