Izraelští vojáci se nechali napálit kráskami na seznamkách. Netušili, že je vodí za nos palestinští hackeři

paw

Kolem dvou seznamek a jedné aplikace na sledování fotbalového mistrovství v Rusku je živo. Asi stovku izraelských vojáků se údajně snažili napálit hackeři z palestinského hnutí Hamas, když se skrze tyto aplikace pokusili nabourat do jejich mobilů. Experti potvrdili, že palestinské programy jsou schopné krást data, zapínat v telefonech mikrofony i kamery a jejich majitele lokalizovat. Hamas by tak skrze mobily dokázal špehovat vojáky prakticky na každém kroku.

Akci s názvem Operace Zlomené srdce odstartovali izraelští armádní specialisté tento týden. A to na poměry židovského státu velmi otevřeně: sezvali novináře do telavivského vojenského velitelství. A zároveň je hned ujistili, že k žádné škodě nedošlo. „Zastavili jsme to včas,“ konstatoval jeden z přítomných specialistů. Pokud by totiž palestinští hackeři vytvořili síť infikovaných mobilů, věděli by ze získaných informací kromě jiného třeba o utajovaném pohybu izraelských jednotek a jejich bezprostředních plánech.

Co se tedy stalo? Lidé (zřejmě) z palestinského radikálního hnutí Hamas, které kontroluje Pásmo Gazy, se pod falešnými identitami pokoušeli seznámit s izraelskými vojáky na sociálních sítích. Poté se je, často už přes aplikaci WhatsApp, snažili navést k tomu, aby si do mobilu stáhli jednu ze tří aplikací tehdy odstupných v obchodě Google Play. Takto se jim podařilo ulovit – podle oficiálních údajů – zhruba stovku příslušníků izraelské armády.

Společnost Google se k incidentu bezprostředně nevyjádřila, aplikace ale už ke stažení údajně nejsou.

Tři aplikace, které obsahovaly nepřátelský kód, se nazývaly "Glancelove", "Winkchat", respektive "Golden Cup". První dvě předstíraly, že jsou seznamkami, zatímco třetí monitorovala fotbalové mistrovství v Rusku. Prý zdařile. „Fotbalová aplikace je vlastně dost dobrá, mohli jste jednoduše sledovat výsledky z každého zápasu,“ konstatoval pro agenturu Reuters jeden z izraelských expertů.

Židovský stát je technologicky vyspělý a podobná pochvala může programátory Hamasu – pokud nejde o najaté experty odjinud – opravdu hřát. Hnutí se nicméně k izraelskému nařčení nevyjádřilo.

Profesionálně pracovali údajně i ti, kteří pro sociální sítě vymýšleli profily neexistujících osob. Snímky i osobní data (nejčastěji) žen a dívek, které použili, ukradli z facebookových účtů reálných lidí. Vybrali fotky, na kterých si ženy z různých důvodů většinu oblečení odložily, některé záběry pak ukazují dívky vzájemně se líbající, konstatuje web The Times of Israel. Podle něj konverzace skrze Facebook a WhatsApp probíhaly v běžné, přirozeně působící hebrejštině s tím, že mluvčí na druhé straně užívali slangová slova obvyklá pro tuto izraelskou generaci. Hackeři a jejich spolupracovníci se navíc k síti i účtům připojovali z izraelských telefonních čísel. Přesto je prý pravděpodobné, že ne všechny operace se uskutečnily přímo z palestinského Pásma Gazy.

Izraelští vojáci konstatovali, že profesionální je nejen fotbalová aplikace, ale celý přístup k operaci. Palestinci podle jejich hodnocení učinili v posledních měsících značný pokrok. „Hamas prokázal, že má velice kvalitní informace o našich mladých lidech a jejich způsobu myšlení,“ přiznal jeden z izraelských důstojníků.

sinfin.digital