Lsti a kličky Facebooku: Veřejně odmítá, že je vydavatel. Když se to ale hodí u soudu, tvrdí opak

ČTK

nek

Společnost Facebook, která provozuje stejnojmennou sociální síť, se řadu let veřejně označuje za neutrální technologickou platformu a nikoli za vydavatele či mediální společnost. To ale neplatí v případě soudního sporu v Kalifornii s vývojářskou společností Six4Three, která obvinila Facebook, že v rámci konkurenčního boje zneužívá přístupu k datům uživatelů. Ve své obhajobě se totiž internetový kolos podle deníku The Guardian hájí tím, že jako vydavatel je chráněný první dodatkem americké ústavy, který zaručuje svobodu slova.

Celý spor se týká aplikace Pikinis od Six4Three, která umožňovala vyhledávat fotografie přátel v plavkách. Vývojářská firma ale v roce 2015 podala na Facebook žalobu za to, že společnost odřízla vývojáře od přístupu k datům o uživatelích, ačkoli předtím tvůrce lákala příslibem dlouhodobé možnosti využívání těchto cenných informací.

Facebook, který obvinění ze všech nepravostí odmítá, se nově hájí odkazem na svobodu slova. Právní zástupkyně provozovatele sítě Sonal Mehtaová před soudem nyní argumentuje tím, že rozhodování o přístupu k datům uživatelů je samou podstatou vydavatelské činnosti. Facebook proto podle ní může požívat ochrany svobody slova, která se vztahuje na rozhodnutí co publikovat a co ne.

David Godkin, který zastupuje vývojáře Six4Three, změnu v obhajobě Facebooku označil za názorový veletoč. „Roky Facebook veřejně říká, že není mediálním domem. To je obrat o 180 stupňů,“ řekl Godkin.

sinfin.digital