Věčný kritik Žantovský na hraně zákona. Měsíce byl ve střetu zájmů, poslanci mu teď jdou po krku

Hlídacípes.org

Vojtěch Berger

Manželka člena Rady ČTK Petra Žantovského podá výpověď v Českém rozhlase. Žantovský se tak formálně zbaví střetu zájmů, na který server HlídacíPes.org upozornil minulý týden. Radní nicméně porušoval neslučitelnost funkcí několik měsíců a pro některé poslance ze sněmovního volebního výboru je to důvod k jeho odvolání z Rady ČTK.

„Na základě uvedených informací považuji za nutné, aby se volební výbor věcí zabýval. Nechci jakkoli předjímat usnesení výboru, ale pokud by se prokázalo porušení zákona, bylo by odvolání pana Žantovského jediným možným řešením,“ odepsal na dotaz HlídacíPes.org poslanec a pražský radní Petr Dolínek (ČSSD).

Diskutujme o tom

Podobně reagovali i další jeho kolegové z výboru, například poslanec Petr Gazdík (STAN). Ten vidí v působení Žantovského ženy v Českém rozhlase porušení zákona.

„Zákon nespecifikuje, že by se to týkalo jen zpravodajství nebo publicistiky, ale pracovně-právního vztahu v hromadných sdělovacích prostředcích. Volební výbor by o tom měl minimálně diskutovat,“ říká Gazdík.

Zákon o ČTK doslova říká, že ani sami radní, ani osoby jim blízké „nesmějí mít žádný finanční zájem na provozování hromadných sdělovacích prostředků daný vlastnictvím či pracovněprávním vztahem“.

Hamáček neměl jezdit na dovolenou. V kauze H-System ČSSD vyklidila terén, míní Škromach

sinfin.digital