Proti nominaci Štěpánka do vysílací rady protestovaly dvě stovky lidí. Je nezpůsobilý a má rozkládat, varují

ČTK

lup

Zhruba dvě stovky lidí se dnes večer sešly na Malostranském náměstí v Praze, aby vyjádřily svůj nesouhlas s nominací Petra Štěpánka do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Vyzvali poslance, kteří mají o novém členovi velké vysílací rady hlasovat, aby vybrali jiného kandidáta a aby jejich hlasování bylo veřejné. Protestní akci svolal spolek Milion chvilek pro demokracii. Štěpánka, který v radě už před lety zasedal, nominovalo vládní hnutí ANO.

"Petr Štěpánek je nezpůsobilý, není nestranný, jeho nominace sleduje jediný cíl - rozložit mediální radu a napomoci zničení nezávislosti České televize," uvedli na demonstraci pořadatelé protestu. Poslancům adresovali otevřený dopis. Žádají, aby zákonodárci volili člena rady veřejně, a ne tajně a také aby vybrali jiného kandidáta.

Takzvanou velkou vysílací radu tvoří 13 členů, které na návrh Sněmovny jmenuje a odvolává premiér. Nyní se bude v RRTV obsazovat místo po Miladě Richterové, které končí šestiletý mandát začátkem října. Dolní komora by měla nového člena volit na říjnové schůzi.

sinfin.digital