„Očkování“ proti fake news? Bojovníci s dezinformátory si berou příklad z plošné vakcinace

IvM

Boj proti dezinformacím řeší celý svět. Vědci nyní přišli s novou strategií, která by mohla šíření takzvaných fake news významně bránit. Příklad si vzali z plošné vakcinace, která chrání většinu „naočkované“ populace.

Lidstvo může být vědcům, kteří přišli na princip očkování, opravdu vděčné. Díky němu se nemusí potýkat s celou škálou závažných nemocí, které mnohdy vedly až k úmrtí. Vakcína funguje poměrně jednoduše - tělo je „infikované“ malým množstvím viru, který sice rozbouří imunitní systém a donutí ho vytvořit žádoucí protilátky, na druhé straně ale není schopen člověka nakazit. Člověk tak zůstává bud celoživotně nebo alespoň po velmi dlouhou dobu chráněn.

Ti, kdo se dezinformacemi zabývají, si všimli, že falešná zpráva se v kyberprostoru chová velmi podobně jako virus. Šokující a nepravdivé informace se šíří mnohem rychleji a dál než ty, které se zakládají na faktech. Informace proudí přes takzvané hastagy na Twitteru, ve skupinách na WatsAppu nebo po Facebooku. A jakmile „napadne hositele“, je velmi těžké se jí zbavit.

INFOGRAFIKA DNE: Na Národní třídě v roce 1989 se příslušníci neštítili udeřit důchodce i děti

sinfin.digital