Volání po rozdělení Facebooku a Googlu sílí. Přidal se Murdoch i kandidátka na prezidentku

Adam Kotrbatý

Rozdělte Facebook a Google. Takový požadavek se čím dál častěji ozývá od klíčových hráčů světové politiky i byznysu. Minulý týden představila dělení velkých technologických společností jako součást svého programu kandidátka na americkou prezidentku Elizabeth Warrenová, nově se k ní přidal i australsko-americký mediální magnát Rupert Murdoch. Na stole je důkaz, že obavy z velké moci technologických gigantů spojují i jindy nesvářené strany.

„Je to něco jako kdyby Liverpool a Manchester United vyplnily společnou přihlášku do Premier League,“ glosoval souznění Elizabeth Warrenové a Ruperta Murdocha britský list Independent. Příměr je to trefný. Mezi Liverpoolem a United panuje desetiletí jedna z největších fotbalových rivalit na světě. Ani Rupert Murdoch neměl nikdy vřelý vztah k Demokratické straně, kterou Warrenová zastupuje.

Přesto je téma, na němž se shodnou nejen mezi sebou, ale například i s tak extrémním hlasem, jakým je někdejší hlavní stratég Bílého domu Steve Bannon. Podle všech jmenovaných je nutné zakročit proti velkým technologickým společnostem, především Googlu a Facebooku. „Myslím, že jsou špatné pro společnost. Tito lidé jsou zlo. O tom není pochyb,“ prohlásil loni v létě Bannon.

Murdoch vyzval australské úřady k zásahu

Murdoch zatím došel nejdále z výše jmenovaných. Jeho společnost News Corp. poslala australskému regulačnímu úřadu ACCC 80stránkový dokument, jímž žádá o tlak na rozdělení nebo efektivní oddělení reklamního byznysu Googlu. Důvod? Ohrožuje mediální průmysl v zemi.

Mayové volání o pomoc zabralo jen zčásti. Dohoda s Junckerem hned dostala ránu

sinfin.digital