Google a Facebook našly v Evropě nečekané spojence. Nacionalisty a levici

urm

Americké technologické firmy, které v Evropské unii čelí rostoucímu tlaku na regulaci jejich odvětví, získaly podporu politických stran, jež by za normálních okolností proti sobě bojovaly. Nacionalistické a euroskeptické strany se podle deníku The Wall Street Journal spojily s levicovými subjekty a aktivisty, kteří se staví proti pravidlům, jež mají nově stanovit pravidla pro obsah na internetu. Ta v současnosti prakticky neexistují a internetové platformy jako YouTube či české Ulož.to se zříkají odpovědnosti za obsah nahraný uživateli. Změnu by měla přinést právě reforma autorského práva, o níž dnes naposledy hlasovaly členské státy EU.

Italská vláda, kterou tvoří Liga a populistické Hnutí pěti hvězd, otočila dlouholetou politiku, která stála na podpoře autorské ochrany a začala bojovat proti reformě. Na jedné lodi s odpůrci se objevil šéf polské strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski. Ten tvrdí, že nová legislativa je prvním krokem k cenzuře internetu. Stejný postoj sdílí i německá AfD či probrexitová UKIP. „Pluralita názorů mladých bude omezena,“ horoval proti reformě v německém parlamentu poslance AfD Tobias Peterka.

Antisystémové strany dávají na odiv svůj postoj i v masivní kampani na sociálních sítích a upozorňují, co všechno může kvůli reformě autorského práva zmizet, přestože to často není pravda. „Populisté a nacionalisté využívají sociální média pro dezinformační kampaně a přitom argumentují, že bojují za udržení svobody,“ uvedl německý europoslanec Axel Voss, který byl hlavní postavou prosazení reformy autorského práva.

Tečka za bitvou o copyright. Státy EU definitivně schválily reformu, která má oslabit Facebook a Google

sinfin.digital