Konkurence ukazuje na další skandál Googlu: Sleduje vás tajně na webu a kouká, koho budete volit

urm

Společnost Google čelí podezření, že využívá skryté webové stránky a sbírá skrze ně data o uživatelích, která následně předává svým klientům za účelem cílení reklamy. Obchází tak pravidla Evropské unie o ochraně osobních dat. Informuje o tom deník Financial Times (FT) s odkazem na základě informací od konkurence Googlu. Firma praxi popírá.

Nové důkazy proti obří americké společnosti získal irský regulátor, který dohlíží na celoevropských byznys Googlu. Podle FT firma bez jakékoliv kontroly sbírá data o etnicitě, zdraví a politických preferencích uživatelů. Ty pak používá pro lepší cílení reklamy. Původcem těchto informací je Johny Ryan z malého webového prohlížeče Brave, který při monitoringu fungování reklamního systému Googlu, který je bezkonkurenčně největší na světě, odhalil tajné webové stránky, které firma podle něj využívá k obcházení unijních pravidel.

Ryan popsal, jak Google unikátně označené uživatele sleduje napříč sítí a data dodává klientům, kteří jsou přihlášeni skrze zmíněné skryté stránky, jež nemají žádný obsah. Společnosti, které u Googlu reklamu nakupují, mohou data jednotlivých uživatelů porovnávat s profily od jiných společností a snadno tak mohou reklamu zacílit.

sinfin.digital