Koupě TV Nova: Pět klíčových otázek pro Petra Kellnera

Fúze skupiny CME – s televizí Nova jako vlajkovou lodí – s dceřinými společnostmi PPF Petra Kellnera je bezpochyby český mediální obchod posledního desetiletí. Přináší však také klíčové výzvy, na které bude muset nový majitel v souvislosti s úspěšným dokončením transakce odpovědět. 

Razítka

Dohoda o koupi sice leží podepsaná na stole, ale k zařazení skupiny CME do skupiny PPF zbývá stále ještě několik kroků. Než provozovatel televizních stanic skončí v hájemství Petra Kellnera vedle společností jako O2 či Home Credit, potrvá to přibližně osm měsíců a nepočítaně razítek. Kromě souhlasu akcionářů CME je k úspěšnému uzavření transakce zapotřebí posvěcení od Evropské komise a především od národních regulátorů v zemích, kde stanice skupiny CME působí.

Kellnerova PPF si nepochybně předem spočítala šance, že transakce u národních a nadnárodních regulátorů projde. To ovšem neznamená, že je budoucí vývoj zcela bez rizik. V této souvislosti stojí za to připomenout například loňskou situaci, kdy PPF v Bulharsku kupovala provozovatele tamní televizní jedničky, společnost Nova Broadcasting Group. Do cesty akvizice se nicméně tehdy postavil tamní národní regulátor, který konstatoval, že by PPF získala příliš velký podíl na trhu, mohla ovlivňovat ceny, a transakci proto zarazil.

„Podle mě je však nyní již nejtěžší část transakce s prodejem CME hotová. Nyní nás čeká relativně dlouhá cesta, na které budou získávána razítka a plněny formální náležitosti. Bulharsko v minulosti ukázalo, že tato cesta může být trnitá, a nakonec nemusí vést k cíli, bude proto zajímavé sledovat, jak celé akviziční dobrodružství dopadne. Investoři na burze se jistě mají na co těšit,“ říká pro INFO.CZ hlavní ekonom společnosti BHS Štěpán Křeček.

Arciterorista je mrtev, boj s Islámským státem ale nekončí. Odkud stále hrozí nebezpečí?

sinfin.digital