Berkovec ukázal, jak se dá „hacknout“ ČT. V čele sněmovního výboru po kritice končí

U e-mailu předsedy sněmovního volebního výboru Stanislava Berkovce (ANO), v němž se svým spolupracovníkem Michalem Walterem Kraftem hodnotí kandidáty do Rady ČT, je pozoruhodný počet a typ adresátů. Obdrželo jej jen 45 poslanců nejsilnější vládní strany z celkem 78. Jména drtivé většiny z nich uslyšíte pravděpodobně poprvé, nicméně poslanci, které oslovilo INFO.CZ se shodují, že to je přesně „šedá zóna“ s dostatečným počtem hlasů, jež dokáže dnešní volbu televizní rady rozhodnout. Berkovec po kritice oznámil, že dává svoji funkci předsedy výboru k dispozici.

E-mail odeslaný z Berkovcovy soukromé adresy se úplně vyhnul nejsilnějším mužům ANO – premiérovi Andreji Babišovi a šéfovi poslaneckého klubu Jaroslavu Faltýnkovi. Ten je obecně považován za osobu, která má na složení rad veřejnoprávních médií největší vliv, a ve sněmovně dnes mimo jiné řekl, že Berkovec udělal chybu.

Někteří poslanci vládního hnutí, kteří si nepřejí být jmenováni, jsou zaskočeni především spoluprací Berkovce s Kraftem (pseudonym Michala Prokeše). Že Kraft volbu do rady za vládní hnutí „domlouval“, potvrdil externí komentátor INFO.CZ a kandidát do rady ČT Martin Schmarcz. Podle něj byla podpora podmíněna kladným postojem k odvolání šéfa ČT Petra Dvořáka.

Lámali mě, ať hlasuji pro odvolání Dvořáka, jinak budu na „špatné hromádce“, říká Schmarcz

sinfin.digital