Fraška ve sněmovně: Poslanci se hádali kvůli volbě radních ČT. Prošli Bradáč, Kysilka a Šlégr

Volba šesti nových členů Rady ČT se ve sněmovně proměnila ve frašku plnou slovních přestřelek mezi poslanci hnutí ANO a opozice. Zákonodárci se hádali kvůli uniklému dokumentu předsedy volebního výboru Stanislava Berkovce z hnutí ANO, který „kádroval“ jednotlivé kandidáty s ohledem na to, zda jsou kritičtí k řediteli televize Petru Dvořákovi a jaký mají vztah k ANO či k Milionu chvilek pro demokracii. A přestože opozice ústy Miroslavy Němcové navrhovala hlasování odložit, zvoleni nakonec byli Roman Bradáč, Pavel Kysilka a Jiří Šlégr. Zbylí tři radní budou voleni v dubnu.

V dokumentu, který INFO.CZ zveřejnilo a pod nímž je podepsaný předseda volebního výboru za ANO Stanislav Berkovec, byli Bradáč a Kysilka mezi preferovanými kandidáty. Jiří Šlégr je zase bývalý poslanec ČSSD a tedy jednoznačně člověk menší koaliční strany. Opozice tudíž dnes neprosadila ani jednoho svého favorita. 

Pokud jde o druhé kolo, ze kterého vzejdou další tři radní, postoupilo těchto šest kandidátů a kandidátek: Ivan Douda, Zdeněk Holý, Michal Klíma, Hana Lipovská, Pavel Matocha a Lubomír Veselý. Lipovská, Matocha, Veselý a Douda byli Berkovcem označeni za neutrální kandidáty. A přestože nevíme, koho poslanci nakonec zvolí, lze s jistou mírou opatrnosti konstatovat, že dnešní volba započala proces, na jehož konci může byt odvolání generálního ředitele ČT Petra Dvořáka. Ale také nemusí, neboť je také pravdou, že ti neostřejší kritici současného vedení ČT sítem neprošli.

Berkovec ukázal, jak se dá „hacknout“ ČT. V čele sněmovního výboru po kritice končí

sinfin.digital