Úspěch českého fotografa v USA: fotografie Vojtěcha Slámy se vydražila za 160 tisíc

Minulý týden byla v americkém Houstonu na fotografickém festivalu FotoFest v tzv. Fine Print Auction, v její živé části, vydražena fotografie renomovaného českého fotografa Vojtěcha V. Slámy, a to za rekordních sedm tisíc dolarů, v danou chvíli tedy za více než 160 tisíc korun. Jde o zatím nejvyšší obnos zaplacený za Slámovu fotografii, zrovna tak ale platí, že jde o mimořádnou částku za fotografii žijícího českého fotografa vůbec.

Snímek Zatím hodně pus vznikl v roce 2006 a dle autora byl inspirován písní Zuzany Navarové. „Počítal jsem s prodejem fotky někde kolem předpokládané ceny, která většinou odpovídá ceně té které fotky na trhu. V tomto případě by to byla asi polovina. Sedm tisíc je překvapení. Je to pro mne velká reklama, v budoucnu by mi to mohlo pomoct získat další zastoupení, výstavy, publikace a podobně,“ komentuje fotograf žijící v Brně výsledek aukce.

Ten lze označit za úspěch také v rámci samotné akce. Byla to její třetí nejvýše vydražená fotografie, přičemž před Slámou byla pouze fotografie Freda Baldwina (portrét Martina Luthera Kinga z 60. let), který je jedenadevadesátiletým zakladatelem FotoFestu. Baldwin se osobně znal s Pablem Picassem, a zdaleka nejen s ním, a je miláčkem houstonského publika. Druhou nejdražší fotografií byla práce britského fotografa Marcuse Lyona. Na pomyslném třetím místě se Sláma umístil s Američanem Bradem Temkinem.

Zatím hodně pus
sinfin.digital