Bouřlivá Rada ČT. Lipovská prohrála, Dvořák dostane bonus 1,6 milionu

Novým předsedou Rady ČT byl zvolen jeden z nejzkušenějších radních René Kühn. Hlas mu dalo jedenáct z patnácti radních a neměl protikandidáta. Vladimír Karmazín, o němž se před volbou spekulovalo, nominaci nepřijal. Rada ČT ve středu rozhodla také o výročním bonusu pro generálního ředitele Petra Dvořáka. Hana Lipovská mu sice nechtěla přiznat ani korunu, nakonec si ale odnese 1,6 milionu korun, což je bonus ve výši 66,6 %. Je to vůbec poprvé, kdy Dvořák nedostane maximální možnou částku.

 

Také druhé jednání nově složené rady mělo bouřlivý průběh. Emoce budila debata o výroční zprávě o hospodaření ČT za minulý rok a právě rozhodování o bonusu pro generálního ředitele. Chvílemi to byly doslova přestřelky a hádky. Radní Hana Lipovská například řešila, zda hlasuje pro Výroční zprávu o hospodaření, anebo pro hospodaření. „Hlasuji o tom, že je rentgenový snímek výborný, anebo o tom, že je pacient nemocný?“ tázala se ostatních radních. V danou chvíli už to nevydržel finanční ředitel České televize David Břinčil a opáčil, že Česká televize není pacient. 

Zpravodajem Výroční zprávy o hospodaření byl jeden z nových radních, ekonom Pavel Kysilka. Po formální i obsahové stránce podle něj klíčový dokument ČT odpovídá standardům. „Neshledávám důvody k podstatným výhradám k dokumentu. Zároveň musím konstatovat závažnou výhradu k vlastnímu hospodaření České televize. Jednoduše řečeno je ve střednědobém horizontu neudržitelné,“ uvedl Kysilka.

František Savov přišel o Mladou frontu, jeho expartnerku sundali z čela představenstva

sinfin.digital