3 důležité věci ze světa, které se dějí právě teď

ČTK

abe

Šéf americké diplomacie pohrozil Severní Koreji. Pokud KLDR ohrozí Jižní Koreu nebo Spojené státy, může prý očekávat odpovídající reakci. Německá kancléřka Angela Merkelová se poprvé osobně sešla s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Jednají o situaci v Sýrii i o ekonomických dohodách. A co dalšího se dnes dělo za našimi hranicemi? 

USA hrozí vojenskou odvetou, pokud pocítí ohrožení od KLDR

Napětí mezi totalitní Koreou a Trumpovou administrativou sílí. Jak uvedl při návštěvě Jižní Koreje šéf americké diplomacie Rex Tillerson, vojenská akce proti KLDR je jednou z možností, o kterých se uvažuje. Severokorejský režim aktivně pracuje na svém jaderném programu a zdokonaluje ho, což opakovaně budí nevoli na mezinárodní scéně. Odveta se ale dosud omezuje jen na sankce. Případný vojenský útok podle Tillersona přichází v úvahu až tehdy, pokud KLDR ohrozí Jižní Koreu nebo USA.

Merkelová se sešla s Trumpem, jednají o Sýrii i ekonomice

V Bílém domě se právě koná první setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa a německé kancléřky Angely Merkelové. Napětí mezi nimi dosud bylo hlavně kvůli rozdílným názorům v otázce přistěhovalectví, ale i kvůli ekonomice. Trump totiž preferuje s jednotlivými unijními státy bilaterální jednání, Merkelová zastává názor, že by USA měly jednat s EU jako celkem. Na oba vrcholné politiky čeká diskuze o řadě témat od Sýrie přes vztahy s Ruskem a Čínou až po vzájemné hospodářské vztahy. Merkelová hodlá dát najevo, že Německu záleží na volném obchodu.

sinfin.digital