Na pařížském letišti útočil radikalizovaný muslim. Tajné služby ho znaly, zatkly jeho otce a bratra

Info.cz

raz

Zřejmě islámský extremista na pařížském letišti Orly ráno napadl vojenskou hlídku, které se se pokusil vzít zbraň. Jednu z vojaček poté držel jako rukojmí, zbývací členové hlídky ho následně zastřelili. Nikdo další zraněný v terminálu zřejmě nebyl. Muž ale před příjezdem na letiště postřelil při silniční kontrole na severu metropole policistu.

„Vojáci mířili na muže, který naopak mířil sebranou zbraní na ně," řekl jeden z očitých svědků na letišti. Ostatní popisují chaos a paniku, slyšeli prý dva výstřely.

Úřady následně preventivně evakuovaly jižní terminál. Chtěly se ujistit, že pachatel neměl na místě komplice a nenastražil tam výbušniny. Evakuováno bylo na tři tisíce lidí. Podle předběžného vyšetřování to vypadá, že na obou místech muž jednal sám. 

Jeho motiv zatím není jasný. Podle francouzských médií ho ale tajné služby znaly a šlo o radikalizovaného muslima. Případ protozačal vyšetřovat prokurátor specializovaný na teroristickou problematiku. Jeho identitu zatím úřady nezveřejnily.

Policie ale potvrdila, že už zatkla jeho otce a bratra. V tuto chvíli jsou ve vazbě. Jejich zapojení do útoku úřady zatím nijak nenaznačily, jde podle nich o standardní postup.

sinfin.digital