Sophiina volba. Oběti domácího násilí v Rusku si musí často vybrat mezi smrtí a vězením

Info.cz

abe

Situace při objasňování domácího násilí je v Rusku tragická. Úřady příliš nepomáhají obětem, které mají naopak spíše strach z posměchu, a nebo dokonce i z trestu. Několik případů z poslední doby totiž dokazuje, že pokud se oběť agresorovi brání, může nakonec útočník odejít bez jakékoli sankce a slabší strana skončí v tom horším případě za mřížemi.

Nina byla několik let obětí svého manžela, který ji bil. Jednou ale sebrala odvahu, rozvedla se a s matkou a novorozenou dcerou se odstěhovala do jiného města. Manžel ji ale našel a teror začal nanovo. Dokonce se pokusil unést jejich dceru. Potom, co začal napadat i matku Niny, vzala na něj jeho bývalá manželka železnou trubku. Když s ní neuspěla, nastříkala alespoň muži do očí pepřový sprej.

Nina napadení ohlásila na policii. Po dvou týdnech zjistila, že se rozjelo vyšetřování – proti ní. Bývalý manžel ji obvinil z ublížení na zdraví a ženě tak reálně hrozil pobyt za mřížemi.

Tento případ podle deníku The Moscow Times není v Rusku ojedinělý. Oběti domácího násilí často nenajdou pomoc u policie a jediným řešením, jak se nenechat zabít, je sebeobrana.

sinfin.digital