Žijí na svobodě, přesto ve vězení. Dívky, které utekly Boko Haram, jsou pro radikály lákavým cílem

Info.cz

ekb

V polovině dubna uplynou tři roky od noci, kdy islamistická teroristická organizace Boko Haram unesla 276 převážně křesťanských studentek z internátní školy v nigerijském městě Chiboku. Tragédie vyvolala mezinárodní pobouření a rozpoutala světovou kampaň známou pod hashtagem #BringbackOurGirls. V zajetí radikálů přesto zůstává asi 195 mladých dívek. Jedna z unesených, které se podařilo ze spárů Boko Haram vymanit, nyní vyzývá mezinárodní společenství, aby na její spolužačky zůstávající v zajetí nezapomnělo a začalo jednat. Snadný život ale nemají ani ty, které utekly. Jejich svoboda je totiž hodně omezená.

 

„Tyto dívky jsou lidské bytosti, a ne něco, na co můžeme zapomenout,“ sdělila světu na vzdělávací konferenci v Dubaji jedna z unesených školaček vystupující pod pseudonymem Sa‘a, který chrání její skutečnou identitu.

Mezinárodní společenství také vyzvala, aby nesedělo s rukama v klíně a začalo jednat. „Jak byste se cítili, kdyby byla vaše dcera nebo manželka nezvěstná? Ne den nebo dva, ale tři roky. Je to velmi bolestivé,“ prohlásila na mezinárodním fóru s tím, že někteří z rodičů unesených dívek si kvůli dlouhému čekání procházejí peklem.

Život bez ceny. Teroristé z Boko Haram platí za sebevražedný atentát 16 korun

sinfin.digital