Teroristé chtěli ukrýt bomby do elektroniky, potvrdili Američané. Laptopy a tablety proto na palubu nesmí

Info.cz

raz

Tajné služby v posledních týdnech získaly informace, že teroristé napojení na síť Al-Káida zdokonalují způsob, jak ukrýt výbušniny do baterií elektronických zařízení. S odvoláním na představitele amerických úřadů to uvedla televize CNN.

Právě proto zakázaly Spojené státy pasažérům devíti leteckých společností převážně z muslimských zemí brát do letadel elektroniky, která je větší než mobilní telefon. Opatření postihne lidi mířící do USA z vybraných letišť v Jordánsku (Ammán), Egyptě (Káhira), Turecku (Istanbul), Saúdské Arábii (Rijád, Džidda), Kuvajtu (Kuvajt), Maroku (Casablanca), Kataru (Dauhá) a Spojených arabských emirátech (Dubaj, Abú Zabí). S podobným zákazem přišla krátce poté rovněž Velká Británie, kde se omezení týká letů ze šesti zemí.

Teroristické skupiny se podle tajných služeb i nadále snaží ohrozit bezpečnost komerčních letů tím, že pašují do zařízení bomby a to stále novými způsoby. Zdroj z prostředí letectví CNN řekl, že od tajných služeb ví, že omezení pro cestující není politicky motivované. Na rozhodnutí se podle něj výrazně podíleli lidé z oboru, o iniciativu Trumpovy administrativy prý nešlo.

Některé aerolinky se podle zdroje CNN stále snaží získat bližší vysvětlení. Zajímá je například, jestli existuje okamžitá hrozba nebo proč nařízení neplatí okamžitě, ale je na jeho zavedení lhůta 96 hodin.

sinfin.digital