Trump plánuje seškrtat rozpočet na humanitární programy OSN. Důsledky mohou být fatální

kris

Bílý dům se chystá o miliardu dolarů zredukovat rozpočet na mírové mise OSN a o další stovky milionů zkrátí rozpočet na programy OSN, keré pečují o děti v nouzi a nejchudší. Tvrdí to dva nezávislé diplomatické zdroje, které jsou s novým předběžným rozpočtem srozuměny. 

V New Yorku se bude 6. dubna konat Bezpečnostní koncil OSN, který se bude zabývat 16 mírovými misemi. Nikki Haley, zástupkyně Spojených států v OSN, bude argumentovat, že některé mírové mise jsou zastaralé a nepotřebné.

Tyto snahy dokládají to, že Trumpova administrativa bude redukovat rozpočet na mezinárodním poli, to stejné ale nechystá v oblasti domácí. Minulý týden vydala předběžný návrh rozpočtu, známý pod názvem štíhlý rozpočet, který o 28 procent zeštíhluje příspěvky USA pro mezinárodní organizace, píše Foreign Policy

Naopak finance ve výši 3,1 miliardy dolarů pro bezpečnostní pomoc Izraeli a rozpočet pro NATO zůstávají nedotčené. Což jen dokazuje, že nejvíce se dotkne šetření organizace OSN a dalších mezinárodních organizací – mezi nimi programy na boj proti globálnímu oteplování a různé reprodukční zdravotní služby.

sinfin.digital