Čtyři minuty a dost. Obama s Putinem mluvil o Ukrajině a Sýrii

ČTK

Americký prezident Barack Obama na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří v peruánské Limě využil zřejmě jednu z posledních příležitostí setkat se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Mluvili spolu o Sýrii a Ukrajině a jejich rozhovor trval zhruba čtyři minuty, oznámil Bílý dům. 

„Na začátku zasedání se navzájem pozdravili a velmi krátce spolu hovořili," řekl agentuře TASS mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Podle Bílého domu po výměně zdvořilostí Obama vyzval Putina, aby Rusko plnilo své závazky vyplývající z minských dohod, které mají přispět k ukončení konfliktu na Ukrajině. Řekl také, aby ministři zahraničí obou zemí pokračovali ve spolupráci s ostatními zeměmi s cílem zmírnit násilí v Sýrii a utrpení místních. Řada diplomatických snah zahrnujících USA a Rusko zaměřených na udržitelné snížení násilí byla zatím neúspěšná.

Agentura AP uvedla, že novináři viděli Obamu a Putina na zahájení summitu spolu krátce mluvit. Oba státníci spolu stáli stranou, pak si potřásli rukama a vrátili se na svá místa u stolu. Během summitu prezidenti neměli předem naplánované žádné formální setkání.

Pro Baracka Obamu je to poslední summit ve funkci prezidenta USA. V lednu ho vystřídá Donald Trump. Obama a Putin spolu měli velmi napjaté vztahy zejména od ukrajinské krize v roce 2014. Kreml tento týden oznámil, že Putin se již telefonicky spojil s Trumpem a oba se vyslovili pro aktivní společnou práci s cílem normalizovat vzájemné vztahy.

sinfin.digital