Sarkozyho prohra. Francouzským prezidentem se znovu nestane

ČTK

Info.cz

Ve Francii se příští neděli uskuteční druhé kolo hlasování o kandidátovi konzervativní pravice na francouzského prezidenta. V prvním kole nezískal potřebných více než 50 procent hlasů žádný ze sedmi adeptů. 

Výsledky z téměř 90 procent hlasovacích středisek ukazují, že postupují expremiéři Francois Fillon a Alain Juppé, bývalý prezident Nicolas Sarkozy skončil třetí a porážku už uznal.

Podle údajů po sečtení hlasů v 8890 ze všech 10.228 hlasovacích středisek zvítězil Fillon, kterého podpořilo přes 44 procent hlasujících. Druhý Juppé získal více než 28 procent hlasů. Až třetí skončil s přibližně 21 procenty Sarkozy, který věřil ve svůj návrat do Elysejského paláce, a tento výsledek je proto pro něj velkým zklamáním.

Sarkozy ale zvýšil naději Fillona na získání kandidatury, když oznámil, že pro něj bude ve druhém kole hlasovat. „Musím upřímně říci, že ať už byly naše neshody jakékoli, zdá se, že Francois Fillon nejlépe pochopil výzvy, před nimiž stojí Francie. Budu pro něj hlasovat," prohlásil bývalý prezident.

Takzvané primárky organizuje strana Republikáni a jejími hlavními favority byli právě starosta Bordeaux a někdejší premiér Alain Juppé, další expremiér Francois Fillon a bývalý prezident Sarkozy. Volby se nezúčastnila vůdkyně nacionalistické Národní Fronty Marine Le Penová, která hodlá kandidovat na prezidentku v příštím roce samostatně a které průzkumy dávají jednoznačné šance probojovat se do druhého kola volby.

Zúčastnit se výběru prezidentského kandidáta konzervativní pravice může každý, kdo zaplatil manipulační poplatek dvě eura (54 korun) a podepsal prohlášení, že sdílí politické hodnoty pravice a středu. Nemusí ale mít stranický průkaz, což otvírá možnost taktického hlasování voličů jiného politického zaměření. Týká se to dvou až čtyř milionů lidí.

sinfin.digital