3 důležité věci ze světa, které byste dnes měli vědět

ČTK

ekb

V reakci na chemický útok Spojené státy zaútočily na leteckou základnu režimu Basára Asada a Rusko po americkém náletu požádá o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Jaké zprávy ze světa by vám dnes neměly uniknout?

V reakci na chemický útok USA vypálily desítky raket na základnu v Sýrii

59 střel s plochou dráhou letu vypálily Spojené státy na vojenskou základnu v Sýrii. Prezident Donald Trump potvrdil, že cílený útok na základnu ovládanou armádou Bašára Asada nařídil. Důvodem byl úterní chemický útok v provincii Idlíb, který má podle USA na svědomí právě Asad. Rakety dopadly na startovací dráhy, čerpací stanice i letadla a podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) byla základna Šajrát téměř zničena. Čtyři vojáci včetně generála přišli o život. Washington o chystaném útoku informoval i Rusko. Sýrie označila útok za agresi.

V souvislosti s útokem USA na Sýrii Rusko požádá o mimořádné zasedání RB OSN

Šéf branného výboru horní komory parlamentu Viktor Ozerov agentuře Ria Novosti sdělil, že po útoku na leteckou základnu armády Bašára Asada Rusko požádá o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Útok Spojených států na základnu na západě Sýrie by podle Ozerova mohlo ohrozit úsilí v boji proti terorismu v Sýrii. „Tento (útok) by bylo možné vnímat jako akt agrese Spojených států vůči členu Organizace spojených národů,“ dodal Ozerov. Kreml útok odsoudil. Podle něho se jedná o porušení mezinárodního práva. Americko-ruské vztahy to dle Kremlu zhorší. 

sinfin.digital