Velitel doněckého batalionu zazářil v X Faktoru. Jezdí ve škodovce a obdivuje Zemana

Tereza Engelová

Domobrany hrají ve válce na Ukrajině významnou roli. Dobrovolnické bataliony s nacionalistickým nebo kriminálním pozadím bojují na obou stranách konfliktu. V samozvaných republikách Doněck a Luhansk tvořily ale donedávna jedinou bojovou složku. Jejich členové válčili nejen s ukrajinským protivníkem, ale také mezi sebou o kořist a moc. Pod vedením ruských poradců se nakonec spojily pod jednotné velení a fungují teď na principu armády. Reportérka Tereza Engelová se jako jedna z mála českých novinářů dostala do Doněcku, kde se setkala s velitelem bývalé Hornické divize 4. batalionu Vostok Alexandrem Popovem. Z předválečného období ho celá Ukrajina znala jako účastníka pěvecké soutěže X Faktor – Sašu Dolara.

„Není rozdíl mezi námi a Ukrajinci. Jsou jen dobří a zlí lidé, jako v pohádce. A proti tomu zlu já teď bojuju,“ vysvětluje 45letý Alexandr Popov poté, co mě vítá jen v trenýrkách u dveří malé bytovky na okraji Doněcku.

Obnažená horní polovina těla dává plně vyniknout obrazům pušek, nožů a granátů, které má vytetované po celém trupu. Je doma na dva dny – dovolená. Jinak tráví veškerý čas na frontě. Velí malé jednotce domobrany, která si – příznačně pro Donbas – říká „Hornická“ a jako mnoho jí podobných, tvoří základ současných ozbrojených sil samozvané Doněcké lidové republiky.

Kreml a Asad dostali přes prsty, naděje na mír v Sýrii vzrostla. Komentář Pavla Novotného

sinfin.digital