Práce v Británii může být pro Čechy o dost těžší. Tamní voliči tlačí na vládu kvůli omezení pracovníků z ciziny

Info.cz

bel

Voliči Konzervativní strany, kterou vede britská premiérka Theresa Mayová, si v drtivé většině nepřejí, aby země nadále přijímala pracovní migranty z jiných států včetně České republiky. Budou proto na vládu tlačit, aby tento postoj reflektovala i v začínajících jednáních o brexitu. Vyplynulo to z nového průzkumu, který zpracovala společnost Greenberg Quinlan Rosner Research (GQRR). Na druhou stranu platí, že Spojené království pracovníky z jiných států potřebuje. V některých sektorech ekonomiky jsou totiž zoufale potřeba.

Drtivá většina voličů Konzervativní strany premiérky Theresy Mayové, kteří se zúčastnili zmiňovaného průzkumu společnosti GQRR, si nepřeje, aby do Spojeného království přicházeli noví pracovníci ze zahraničí včetně států EU, kam patří i Česko. Dokonce by uvítali, pokud by pracovní migrace klesala.

Premiérka, podobně jako její předchůdce v úřadu David Cameron (rovněž z Konzervativní strany), v minulosti slíbila, že se zasadí o to, aby se pracovní migrace na britské ostrovy stala do budoucna udržitelnou. Jinými slovy měla by se snížit o plné dvě třetiny – z 300 tisíc pracovníků, kteří ročně přicházejí, na 100 tisíc.

Zdá se ale, že na takové sliby neslyší pouze konzervativní voliči, ale i voliči jiných stran, například Labouristů. Z průzkumu totiž vyplynulo, že s takovou politikou souhlasí 58 % oslovených napříč politickým spektrem. Proti se postavilo pouhých 18 %.

„Brexit je obrovským testem pro politiky, a to v mnoha ohledech. Vyslyšet přání lidí ohledně imigrace do země bude jednou z jeho nejtěžších částí,“ řekl pro server Politico Peter McLeod ze společnosti GQRR.

sinfin.digital