Éra trpělivosti s KLDR je u konce. Americký viceprezident vyslal důrazný vzkaz Pchjongjangu

ČTK

luš

Americký viceprezident Mike Pence dnes řekl, že éra strategické trpělivosti se Severní Koreou je u konce, uvedla agentura AP. Pence to prohlásil během návštěvy demilitarizované zóny na hranici mezi Jižní Koreou a Severní Koreou, včetně hraničního přechod Pchanmundžom.

Jižní Korea je první Pencovou zastávkou na desetidenní cestě po Asii a Tichomoří. Do Soulu dorazil Pence těsně před tím, než Severní Korea provedla další test zatím neupřesněné rakety. Ten ale skončil neúspěšně. Pokus Pence označil za provokaci.

Pence do Asie zamířil v době, kdy nový americký prezident Donald Trump přitvrdil postoj vůči KLDR. Šéf Bílého domu novinářům tento týden řekl, že „Severní Korea je problém, o který bude postaráno“.

Opakovaně také řekl, že pokud hlavní severokorejský obchodní partner - Čína - nebude ochoten vyvinout na KLDR dostatečný tlak, pak by USA mohly vzít záležitosti do vlastních rukou.

Pence dnes ale řekl, že Trump doufá, že Čína bude využívat svých „mimořádných pák“ na KLDR, aby se Pchjongjang nakonec vzdal svého vojenského úsilí.

sinfin.digital