Sedí Trump v Bílém domě díky Putinovi? Ruský státní ústav údajně naplánoval ovlivnění voleb v USA

ČTK

ekb

O možném ruském ovlivňování amerických prezidentských voleb se hovoří už od předvolební kampaně, která v listopadu vyvrcholila zvolením miliardáře Donalda Trumpa. Na veřejnost se nyní dostala informace, která má snažení Moskvy potvrdit. Ruská vládní instituce kontrolovaná prezidentem Vladimirem Putinem údajně připravila plán, jak v roce 2016 zvrátit americké prezidentské volby ve prospěch Donalda Trumpa a jak podkopat důvěru voličů ve volební systém USA. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenované tři současné a čtyři bývalé americké činitele.

Tito úředníci podle agentury popsali dva důvěrné dokumenty vypracované touto institucí, jež poskytly rámec a odůvodnění pro závěr amerických tajných služeb, že se Rusko intenzivně snažilo ovlivnit prezidentské volby z loňského 8. listopadu. Američtí zpravodajští činitelé tyto dokumenty, které připravil moskevský Ústav pro strategická studia, získali až po volbách.

Reuters poznamenal, že zmíněný ústav řídí bývalí vysocí pracovníci ruské zpravodajské služby v zahraničí jmenovaní Putinem.

Bez internetu v mobilech by k migraci nedošlo, lidé na sítích řeší i ceny pašeráků, říká Petr Pelikán

sinfin.digital