„Ženy tady nemají co dělat!“ Záběry z islámského baru otřásají předvolební Francií

Info.cz

luš

Předvolební kampaň před francouzskými prezidentskými volbami vrcholí. První kolo hlasování se uskuteční už v neděli a jedním z témat, které voliči budou posuzovat při rozhodování, kterému z kandidátů hodí svůj hlas, bude určitě postoj budoucího francouzského prezidenta k muslimům, kterých v zemi žije několik milionů. O tom, jak je pro zemi galského kohouta problematika islámu důležitým tématem, svědčí i prosincová kauza z jednoho „islámského“ baru, která dodnes ve francouzské společnosti silně rezonuje.

Na počátku prosince se dvě aktivistky vydaly na předměstí Paříže natočit reportáž o islámu a ženách. V jednom z barů, který patří Francouzi alžírského původu Amaru Salhimu, narazily na muslimské zákazníky, kteří ženskou přítomnost nesli nelibě. Na záběrech natočených skrytou kamerou, které následně v hlavním vysílacím čase odvysílala francouzská televize France 2, jim zákazníci zřetelně říkají, že v baru nemají ženy co pohledávat.   

Výbušný materiál vyvolal ve francouzské společnosti rozsáhlou diskuzi, v níž se mnozí pohoršovali nad pošlapáváním ženských práv. Ač se majitel baru sebevíc snažil vysvětlit, že se jednalo o ojedinělý incident a že ženy běžně patří mezi jeho zákaznice, v myslích mnoha Francouzů reportáž jenom zvýraznila obavy z dopadu imigrace a islámu na fungování země, kterou za poslední dva roky silně otřáslo několik krvavých teroristických útoků, jež mají na svědomí islamisté.    

REPORTÁŽ: „Chceme změnu a spočítat to Bruselu.“ Le Penová naposledy burcovala příznivce

sinfin.digital