Odchod Rakouska z EU? Hofer ho do budoucna nevylučuje

Michaela Kratochvílová

Jen málokdy se shodnou pravicový populista Norbert Hofer a jeho protikandidát na prezidentský úřad v Rakousku Alexander van der Bellen ze strany Zelených. Pokud jde ale o potenciální odchod jejich země z Evropské unie, jsou oba proti. Pravicový adept si ale klade podmínky.

Hofer bývá označovaý za rakouského Trumpa a jeho sok v nadcházejících volbách je naopak považovaný za klidnou politickou sílu. Společné postoje obou prezidentských kandidátů by se daly spočítat na prstech jedné ruky, vztah k případnému odchodu z EU k nim ale patří.

Hofer i van der Bellen se shodují, že není na pořadu dne. V případě pravicového populisty se sluší dodat, že prozatím. V úvahu by podle jeho slov totiž přicházel tehdy, pokud by k unii přistoupilo Turecko nebo by byly zbaveny moci národní parlamenty.

„Pokud by jedním z důsledků brexitu měla být centralizace Evropské unie, kde dojde k oslabení národních parlamentů, a pokud by nastala situace, že by byla Unie nově spravovaná jako stát, pak by to bylo možné. V takovém případě bychom v Rakousku vypsali referendum o setrvání v Unii, protože by se jednalo o stav neslučitelný se současnou ústavou země,“ řekl v rozhovoru pro BBC Norbert Hofer.

Vystoupení Rakouska z EU kategoricky odmítl jeho dvaasedmdesátiletý rival ze strany Zelených Alexander van der Bellen. Zároveň vyjádřil obavy z budoucích kroků nově zvoleného republikánského prezidenta USA Donalda Trumpa. „Kdyby splnil i jen některé ze svých volebních slibů, muselo by to vyvolat velké znepokojení,“ citovala Van der Bellena agentura DPA.

 

sinfin.digital