„Křičely jsme, že máme bombu.“ Boko Haram posílá na sebevražednou smrt unesené dívky i pětileté děti

ekb

V dubnu 2014 unesla nigerijská teroristická skupina Boko Haram tři stovky dívek ze školy v Chiboku na severu země. Vládě, která s islamisty dlouhodobě vyjednává o jejich propuštění, se o víkendu podařilo dostat 82 dívek ze spárů teroristů, víc než stovka v zajetí ale zůstává. Dívky, kterým se podařilo od Boko Haram uprchnout, nyní přicházejí s hrůznými svědectvími, podle kterých je islamisté čím dál častěji využívají k páchání teroristických útoků. K sebevražedným misím přitom lákají i pětileté děti – za první tři měsíce letošního roku tak přišlo o život 30 dětí, kterým namluvili, že uvidí svou matku v ráji. Příběhy dívek, které měly za úkol se odpálit, ale podařilo se jim přežít, nyní přinesl deník The Guradian

Než 17letou Nadju teroristé z Boko Haram unesli, zastřelili jejího otce. O týden později už byla v táboře islamistů, kde si ji ihned vyhlédl velitel krvelačných džihádistů. Jak vzpomíná pro Guardian, byl „špinavý, ošklivý, měl vousy“ a vypadal zlostně. Nadju si vybral jako druhou ženu. Podle islamistů měla štěstí, že si vybral právě ji, ona ale odmítla.

„Ten večer přišel a snažil se mě znásilnit,“ říká 17letá Nadja, která se znásilnění bránila zuby nehty a s velitelem islamistů se poprala. „Myslela jsem, že to je otázka života nebo smrti. Pravděpodobně má nějakou sexuálně přenosnou nemoc, kterou by mě zabil, takže bych stejně umřela. Využila jsem všechny síly, abych se s ním poprala. Když se mu znásilnění nepodařilo, byl rozzuřený. Ráno vyšel ven, zavolal své muže a řekl jim, aby mě zbičovali,“ vzpomíná na otřesný zážitek Nadja.

Je tu epidemie rakoviny, způsob našeho života je rakovinotvorný, říká doktor Jan Hnízdil

sinfin.digital