„Francie je hluboce rozdělená, pozornost padne na školství,“ říká Češka, která pracovala pro Macrona

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

Vystudovala stejně jako Emmanuel Macron prestižní francouzskou školu ENA. Působila na ministerstvu hospodářství v době, kdy ho vedl nový francouzský prezident. Pavlína Koubská patří mezi Čechy, kterým se podařilo kariérně uspět ve Francii.Podle toho, jak se vám podaří školu dokončit, tak si můžete vybírat post ve státní správě. Každý proto pozná, na jakém místě jste se umístila, a to se s vámi táhne po celý profesní život. Je hodně náročné na psychiku, aby tohle celé člověk vydržel,“ vzpomíná na studia na ENA v rozhovoru pro INFO.CZ. Macron podle ní představuje novou generaci, která jak ve státním, tak v soukromém sektoru nahradí děti poválečné generace, které nyní postupně odcházejí. Jaký je Macron při osobním setkání? Určitě je pragmatik a stratég, ale když jsem měla možnost ještě na ministerstvu sledovat jeho projevy, tak je i literát. Rád cituje klasiky a umí nazpaměť texty spousty francouzských spisovatelů,“ říká Koubská pro INFO.CZ během setkání v pařížské kavárně poblíž kostela Saint-Germain-des-Prés.

Jste absolventkou prestižní a slavné francouzské Vysoké školy pro státní úředníky ENA. Jaká tam panuje atmosféra? Platí pořád, že je to líheň elitních politiků?

Spíše vysokých státních úředníků. Pokud se podíváme na procenta, tak politiků zase tolik není. Škola funguje jako post gradual a zaměřuje se už na praktické využití právních, ekonomických a sociálních znalostí. Je tam také hodně stáží, ať už na prefektuře, ambasádách, v evropských strukturách nebo také v soukromém sektoru.

Je ENA nepsanou podmínkou pro to, aby se někdo stal francouzským prezidentem?

Odstupující prezident Hollande ji má, ale třeba Nicolas Sarkozy ne. Nový prezident Macron už zase ano, takže to podmínkou určitě není. Její absolvování je ale spíše důležité kvůli existenci sítě kontaktů. Absolventi ročníků se znají a udržují mezi sebou styky.

Politolog Kroupa: Zeman se změnil. Dřív s ním byla zábava, teď se mstí a zbyla mu už jen viróza

sinfin.digital