Hrozí další masivní kybernetické útoky, možná i v Česku. 5 tipů, jak se jim bránit

Info.cz

ekb

Páteční masivní útok, který zasáhl nejméně 150 zemí světa, byl podle Microsoftu jen varování a v pondělí, kdy se lidé po víkendu vracejí do práce, se dají čekat další. Útok podle Europolu zasáhl na desítky tisíc počítačů společností, jako je automobilka Nissan, německý železniční přepravce Deutsche Bahn, Ruská centrální banka nebo nemocnice ve Velké Británii, pozor si však musí dávat každý. Nejzranitelnější jsou podle odborníků majitelé počítačů se staršími verzemi systému Windows, kteří je v poslední době neaktualizovali. Podívejte se, jak zůstat před nebezpečným „vyděračským“ virem v bezpečí.

Počítačový virus WannaCry využívá zranitelnosti systému Microsoft Windows, v suchu jsou naopak počítače společnosti Apple, které páteční útoky nepostihly. Podle odborníků se hackeři na zařízení od Apple obecně zaměřují v mnohem menší míře, protože počítačů se systémem Windows je mnohem víc, a dopad hackerského útoku je proto rozsáhlejší.

Společnost Microsoft uvedla, že už v březnu vydala bezpečnostní záplatu, která má tomuto nebezpečí bránit. Mnozí uživatelé si ji ale nenainstalovali, protože aktualizace systému může poškodit starší softwarové programy.  

Babišovi hrozí vězení, pokud se neudrží v politice. Hraje o všechno, říká Paroubek

sinfin.digital