Další rána pro zubožený Jemen. Epidemie cholery může přerůst v katastrofu, která nemá obdoby

ČTK

lup

Epidemie cholery v jemenském hlavním městě Saná už si vyžádala nejméně 115 obětí. S odvoláním na jemenskou agenturu Saba o tom informovala agentura Reuters. Celkem v Jemenu od 27. dubna nákaze podlehlo 180 lidí, uvedl Mezinárodní výbor Červeného kříže. Úřady v metropoli, kterou má pod kontrolou ozbrojené hnutí šíitských Húsíů, v neděli vyhlásily kvůli epidemii cholery stav nouze a požádaly mezinárodní humanitární organizace, aby s bojem proti nemoci pomohly. Tamní ministerstvo zdravotnictví podle agentury Reuters vyzvalo humanitární organizace a další poskytovatele pomoci, aby pomohli s bojem proti epidemii a odvrátily "bezprecedentní katastrofu".

Dominik Stillhart z červeného kříže novinářům v přístavním městě Aden řekl, že v celé zemi už cholera zabila nejméně 180 lidí. U dalších zhruba 11 000 podle něj existuje podezření na infekci.

Jemenské zdravotnictví silně oslabily více než dva roky války, kvůli níž musely miliony lidí opustit své domovy, a nemůže problém zvládnout, uvedla státní agentura Saba.

Jemen sužuje konflikt mezi menšinovými šíity podporovanými Íránem a vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího podporovanou arabskou koalicí v čele se Saúdskou Arábií a Západem. Vyžádal si už životy více než 10 000 lidí, které zabily především téměř každodenní nálety.

sinfin.digital