Babišovo ovlivňování médií bude řešit Brusel. Europoslancům se bod zastavit nepodařilo

ČTK

raz

Evropský parlament se bude 1. června zabývat možným zneužíváním médií v Česku. Podle předsedů frakcí by ale debata měla proběhnout bez závěrečné revoluce. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) návrh programu europarlamentu označil za součást kampaně proti sobě. Na nahrávkách, které se objevily na internetu, Babiš mluvil s redaktorem deníku Mladá fronta Dnes o publikování článků o politicích ČSSD. Deník v minulosti Babišovi patřil, nyní je ve svěřenském fondu.

Europoslanci budou ve čtvrtek dopoledne 1. června debatovat o bodu s názvem "Prohlášení komise - riziko politického zneužívání médií v ČR". Snaha několika českých členů frakce Evropské lidové strany, kteří se minulý týden obrátili na jejího předsedu Manfreda Webera ve snaze bod z programu stáhnout, tak byla neúspěšná.

„Myslím, že je to poněkud zbytečná debata, kterou jsme si mohli ušetřit," řekla dnes ČTK v reakci na schválení programu europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která byla autorkou dopisu předsedovi Weberovi. „Na druhou stranu nemáme zase co skrývat a já za sebe mohu říci, že naše legislativa rozhodně není horší než v jiných členských státech," dodala s tím, že je k debatě připravena.

sinfin.digital