Pohled do nitra severokorejské hackerské buňky: Kyberútoky KLDR vydělávají víc než drogy

Info.cz

Severní Korea neděsí svět jen testy balistických raket a jaderným programem, ale také hrozbou hackerských útoků. Podle IT expertů vedou do KLDR například stopy nedávného útoku WannaCry, který před týdnem ochromil na 300 tisíc počítačů ve 150 zemích světa. Pchjongjang však v posledních letech čelí řadě dalších obvinění z počítačových útoků na finanční sítě ve Spojených státech, Jižní Koreji a mnoha dalších zemích. Většinu těch nejničivějších má speciální buňka hlavní špionážní agentury KLDR, tvrdí odborníci na internetovou bezpečnost. Co je buňka s názvem Unit 180 zač?

IT experti obvinění vůči KLDR zakládají hlavně na jejím spojení s hackerskou skupinou Lazarus, které připisují například útok z roku 2014 na společnost Sony nebo loňský kybernetický útok na bangladéšskou centrální banku, kterou připravila o 81 milionů dolarů. Žádná oficiální obvinění zatím nepadla, doložit podezření je totiž velmi obtížné.

3433757:article:true:true:true

KLDR je nejvíce uzavřenou zemí na světě, a získat podrobnosti o takových operacích proto není snadné. Vodítka, která podezření potvrzují, se však přeci jen objevují. Takovým případem je bývalý profesor počítačové vědy v Severní Koreji Kim Heung-kvang, který v roce 2004 utekl do Jižní Koreje a v KLDR má dodnes své zdroje. Jak řekl agentuře Reuters, útoky s cílem získat finanční hotovost Pchjongjang zřejmě pořádá prostřednictvím buňky Unit 180, která je součástí Generálního průzkumného úřadu – hlavní zámořské zpravodajské agentury KLDR.

„Unit 180 se zabývá hackováním finančních institucí tím, že se nabourá do bankovních účtů a vybere z nich peníze,“ řekl pro Reuters Heung-kvang, podle kterého se ke Strategickému kybernetickému velitelství – severokorejské kybernetické armádě – připojila i řada jeho bývalých žáků.

Hrozí válka o Arktidu? Rusko tam žene vojenské síly, sousední země mají obavy

sinfin.digital