Válka zpravodajských služeb. Britové zuří kvůli úniku informací z Manchesteru, s Američany končí

Brutální zpravodajský únik, který vyvolal diplomatickou roztržku mezi USA a Velkou Británii. Takový dopad mělo zveřejnění detailních fotografií z místa pondělního bombového útoku v Manchesteru, jako natruc britským úřadům. Britská policie v reakci na únik informací přestala s Američany sdílet informace z vyšetřování. „Jsme naštvaní. Takové jednání je naprosto neakceptovatelné,“ zní ostře z britského ministerstva zahraničních věcí. 

Britové věří, že za únik fotografií jsou zodpovědné zpravodajci USA, informoval deník Guardian. Aféra s fotkami přichází jen chvíli poté, co Američané v úterý domácím novinářům poskytli ke zveřejnění jméno útočícího teroristy - Salmana Abediho. Britové přitom jeho jméno v té době stále ještě tajili jako citlivou informaci. „Jakmile je to jméno prozrazeno, ostatní z jeho buňky udělají jednu ze dvou věcí – buď se pokusí schovat či utéct, a nebo nadělat co nejvíce škody dokud ještě mají možnost,“ komentoval únik informací americký kongresman Michael McCaul. Britové své informace z vyšetřování s Američany sdíleli v rámci spolupráce zpravodajských služeb, zpravodajský server BBC nicméně ve čtvrtek ráno oznámil, že království kvůli únikům svou spolupráci s Američany omezilo.  

„Štve nás to. Takové jednání je naprosto neakceptovatelné. Fotografie uniklé skrze americký systém budou dalším zdrojem stresu pro oběti, jejich rodiny i širší veřejnost. Záležitost se projednává na všech úrovních americko-britských vztahů,“ uvedl pro Fox News pracovník britského ministerstva zahraničních věcí, který si nepřál být jmenován.

Na adresu svých spojenců za velkou louží se nečekaně ostře vyjádřila i britská ministryně vnitra Amber Ruddová. „Britská policie dala velmi jasně najevo, že chce kontrolovat zveřejňované informace tak, aby nedošlo k porušení integrity vyšetřování. Je proto rozčilující, že ty fotografie byly zveřejněny jinými zdroji. To se již nesmí opakovat,“ čílila se Ruddová.

sinfin.digital