Trump asi podpoří další protiruské sankce. Přitvrdí i vůči KLDR

ČTK

abe

Spojené státy neusilují o omezení západních sankcí proti Rusku kvůli jeho roli ve východoukrajinském konfliktu. Naopak by byly i pro jejich zpřísnění, sdělil novinářům ekonomický poradce amerického Bílého domu Gary Cohn. Činitel tak na summitu nejvyspělejších států skupiny G7 v italské Taormině podle agentur Reuters a AFP opravil své dřívější výroky, kdy postoj USA k sankcím zpochybnil. Americký prezident se ale už domluvil se svým japonským protějškem na zostření sankcí vůči KLDR.

„Neomezujeme naše sankce proti Rusku. Usilovali bychom případně o tvrdší postoj k Rusku. (Americký) prezident (Donald Trump) chce zachovat sankce a myslím si, že prezident dal jasně najevo, jak by Rusové mohli docílit zrušení sankcí," řekl Cohn.

Změna v sankční politice vůči Rusku by představovala zásadní zlom v dosavadní politice Západu podporované předchozím americkým prezidentem Barackem Obamou. Ta konec ekonomických protiopatření podmiňovala řešením situace na východní Ukrajině, kde jsou stále aktivní proruští separatisté.

Optimismus ohledně jednotného přístupu zemí G7 k ukrajinské otázce se snažil dnes udržovat předseda Evropské rady Donald Tusk. V úvodu summitu vyjádřil naději, že skupina G7 potvrdí protiruské sankce, dokud nebudou zcela uplatněny minské dohody. Ty předpokládají především to, že na východě Ukrajiny ustanou boje, což se nedaří stále prosadit.

sinfin.digital