Merkelová odepsala Trumpa. EU může posílit, USA skončí v izolaci, tvrdí analytik

Eliška Kubátová

Po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem komentátoři začali prorokovat, že vztahy mezi Evropou a Spojenými státy nebudou, co bývaly, a včerejší prohlášení německé kancléřky Angely Merkelové tyto obavy jen posílilo. „My Evropané musíme svůj osud vzít skutečně do svých rukou,“ řekla s odkazem na politiku Donalda Trumpa i odchod Británie z Evropské unie. Její prohlášení podrobně analyzují americká i německá média, například deník New York Times komentář Merkelové vidí jako „zemětřesení v transatlantických vztazích“. Přestože se vazby přes Atlantik určitě změní, není to podle analytika Petra Boháčka potřeba brát tragicky. Pro Evropu je to příležitost, aby se posílila a „začala se vnímat jako velmoc“. Komu to naopak uškodí, budou Spojené státy.  

Merkelová během včerejší předvolební akce v Mnichově také dodala, že doby, kdy se Evropa plně spoléhala na jiné, je „do jisté míry pryč“. Evropa by se podle Merkelové měla konečně postavit na vlastní nohy, i když by stále měla udržovat přátelské vztahy s USA a Británií a „pokud to jen trochu půjde i s Ruskem a dalšími zeměmi“. „Ale za svou budoucnost, za svůj osud, musíme bojovat sami jako Evropané,“ dodala kancléřka.

Na rozdíl od amerických a německých médií, která slova Merkelové vnímají jako zásadní obrat v transatlantických vztazích, to analytik z Asociace pro mezinárodní otázky Petr Boháček tak horké nevidí.

Zeman je na tom hodně špatně, duševně slábne, možná nebude kandidovat, říká diplomat Kolář

sinfin.digital