Saský poslanec a bývalý policista: 40 procent trestných činů páchá jedno procento přistěhovalců

Markéta Žižková

Statistiky kriminality ukazují, že s velkým počtem migrantů přicházejících do Německa, počet trestných činů narostl. Bližší pohled ale odhaluje, že v realitě to není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. „Skupina intenzivních pachatelů představuje jedno procento všech přistěhovalců v Německu, ale páchá více než 40 procent všech trestných činů ze strany migrantů.  Nejsou to všechno násilné trestné činy. Velmi často jde o drobnou kriminalitu: jízdu načerno nebo krádeže v obchodech,“ popisuje v rozhovoru pro INFO.CZ saský poslanec za SPD a bývalý vrchní komisař kriminální policie v Drážďanech Albrecht Pallas. Z jakých zemí pachatelé pochází? A daří se Němcům běžence integrovat?

Je dnes nárůst kriminality v Německu naprosto bezprecedentní? Zaznamenal stát i jiné milníky než nedávný počet velkého množství přicházejích migrantů?

V devadesátých letech byla kriminalita celkově mnohem vyšší než dnes. Společnost ve východním Německu se nacházela v přechodové fázi. A v té tíhnou lidé mnohem více ke kriminalitě než v době stabilizované společnosti. Dalším důležitým milníkem bylo východní rozšíření Evropské unie. Probíhala tehdy diskuse, zda-li proběhne stejně pokojně, jako když došlo ke zrušení hranic směrem k Benelexu a Francii. Prognózy říkaly, že vzhledem k rozdílu v blahobytu jednotlivých zemí, zaznamená majetková kriminalita s východním rozšířením výkyvy. A tento jev opravdu nastal. Dobrá zpráva je ta, že od té doby tato čísla klesají.

Záruba: Fotbal jako semeniště veksláků? Je mi líto poctivých, ale vedení si volili sami

sinfin.digital