EXKLUZIVNĚ: Tato přísnější pravidla pro řidiče kamionů chystá Brusel. Riskantní nesmysl, zní z Česka

Lucie Bednárová

Úprava pravidel pro řidiče kamionů, kteří cestují po Evropě, přísnější kontrola tzv. kabotáže nebo změna doby, kterou řidiči věnují odpočinku na cestě. To je jen zlomek novinek, které na evropské dopravce včetně těch českých chystá Brusel. Dlouho očekávaný legislativní balíček, jehož návrhy má INFO.CZ k dispozici, by měla Evropská komise představit v průběhu dnešního dne. Podle českých dopravců jsou ale některé změny, které obsahuje, nesmyslné a jdou příliš na ruku západoevropským státům.

Evropská komise je přesvědčena, že dlouho očekávaný legislativní balíček věnovaný zejména nákladní dopravě povede ke zlepšení pracovních a sociálních podmínek řidičů a zatočí s tzv. sociálním dumpingem. Podle českých autodopravců ale některá opatření situaci na trhu naopak ještě víc zkomplikují, a to především novějším členským státům EU včetně České republiky.

„Evropská komise se snaží administrativně omezit silniční dopravu na zatím ještě společném trhu EU. Považujeme to za riskantní a nekompetentní návrh,“ řekl redakci INFO.CZ Vojtěch Hromíř ze sdružení autodopravců ČESMAD.

Militantní islamistické sekty přicházejí do Evropy, migranti jsou jejich oběti, říká Zaorálek

sinfin.digital