Německo-turecký spor se opět prohlubuje. Berlín si vynutil, že summit NATO nebude v Istanbulu

ČTK

lup

Důvodem, proč se příští rok summit Severoatlantické aliance neuskuteční v Istanbulu, ale v Bruselu, byl odpor Německa i dalších zemí aliance vůči krokům Ankary ve vnitřní i zahraniční politice. Informuje o tom německý deník Die Welt. Jde o další eskalaci sporů s Tureckem.

Do Istanbulu pozval členské země aliance turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už loni. I když k tomu NATO nepřijalo žádné formální usnesení, počítalo se dlouho s tím, že se summit v Turecku uskuteční.

Nakonec se ale změnil postoj zemí, jako je Německo, Francie, Nizozemsko nebo Dánsko, které jsou kvůli politice Erdogana, která výrazně komplikuje i vztahy se spojenci, proti tomu, aby se summit uskutečnil v Istanbulu. "Nechceme Turecko mezinárodně posílit a chceme se vyhnout dojmu, že NATO podporuje vnitřní politiku turecké vlády," řekl Die Welt vysoce postavený diplomat aliance.

Namísto Istanbulu se summit uskuteční v centrále aliance v Bruselu. Formálně by se na tom ministři obrany NATO měli shodnout zřejmě už v červnu.

sinfin.digital