Odepsání pařížské dohody USA dostane do izolace, navíc je to ekonomicky poškodí, tvrdí expert

Eliška Kubátová

Americký prezident Donald Trump má dnes večer oznámit, zda odepíše pařížskou dohodu o ochraně klimatu z roku 2015, ke které se připojilo 195 zemí, tedy drtivá většina států světa. Napsal to na twitteru a nezapomněl přitom na oblíbené heslo „Učiňme Ameriku opět skvělou!“. Vzhledem k tomu, že jsou Spojené státy spolu s Čínou největším producentem emisí na světě, jeho rozhodnutí rozhodně nepovažují za „skvělé“ klimatologové ani ostrovní státy, jejichž pobřeží se následkem globálního oteplování za pár let octne pod hladinou moře. Pokud ale k odstoupení od dohody skutečně dojde, Trump zasadí tvrdou ránu celé planetě a také americké ekonomice, tvrdí politolog. Trumpovo počínání označuje za známku jeho krátkého uvažování a snahu co nejvíce zvrátit Obamův odkaz. 

„Podle mě je důležité, že ty státy, které dohodu podepsaly a budou pokračovat v jejím plnění i bez USA, tím podnítí rozvoj nových technologií zaměřených na nízkoemisní získávání elektrické energie a Spojeným státům ujede vlak v oblasti, která je pro ekonomickou budoucnost a prosperitu velmi důležitá. Spojené státy se tím vyloučí ze světového společenství a myslím, že je to minimálně symbolicky ale také ekonomicky výrazně poškodí,“ řekl pro INFO.CZ vedoucí katedry severoamerických studií FSV UK Kryštof Kozák.

Klimatickou dohodu podepsalo ze 197 zemí světa 195 států, tedy drtivá většina. Jak upozornil server ABC, případné Trumpovo smetení dohody ze stolu by Spojené státy zařadilo do ne zrovna elitního klubu dvou odpadlíků – Sýrie a Nukaragui, které se jako jediné rozhodly pařížskou dohodu nepodepsat.

Migranti v Německu vraždí a média o tom lžou, je to horší než za komunismu, říká Bystroň z AfD

sinfin.digital