Španělský sen britských důchodců končí. Bojí se, co bude po volbách

Info.cz, ziz

Alf Brewer ztělesňuje klasickou představu britského důchodce, který se na stáří přestěhoval na slunné španělské pobřeží. Po Costa del Sol se prochází v plavkách a se slunečními brýlemi. Za nimi se ale skrývá duše politika. Už dlouhá léta je členem britských Labouristů a jeho zapálení neochladlo ani poté, co se před deseti lety odstěhoval mimo britské ostrovy.

Jeho agitátorská snaha se přitom mezi dalšími britskými expaty nesetkává vždy s pozitivní odezvou. „Znám plno Labouristů, kteří zde žijí, ale snažit se tady zorganizovat meeting…“ stěžuje si pro server Politico.eu. Nic na tom nemění turbulentní politická situace ani blížíce se volby, které se odehrají už 8. června. „Je tady příliš mnoho lákadel. Například jsme nikdy neměli setkání během léta, protože je tu příliš velké horko a lidé tráví většinu času na pláži nebo v baru,“ říká Brewer zklamaně. Chybí mu nadšení do politiky, které zažíval ve Spojeném království.

V poslední době se ale přece jen objevilo politické téma, které výrazně zasáhne i do každodenních životů Britů trávících penzi na španělském pobřeží. Obávají se, jak se jich prakticky dotkne odpoutání jejich rodné země od Evropské unie. „Výhody, které zažívají Britové žijící v Evropě, jsou obrovské – a teď hrozí, že nám budou všechny sebrány,“ stěžuje si Brewer. On i další Britové žijící ve Španělsku jsou velice nespokojení s tím, že se mění podmínky, za nichž v zahraničí žijí. „Neslyšíme, že by se o nás někdo ve Spojeném království staral, bránil nás, zasazoval se za naše práva nebo za nás vyjednával,“ zlobí se.

Reportáž: Návrat do džungle. Calais srovnalo tábor migrantů se zemí, přichází ale noví

sinfin.digital