Hrdinové Londýna: Žena blokovala vlastním tělem dveře, kuchař praštil teroristu bedýnkou

ČTK

luš

Jednou z hrdinek sobotního teroristického útoku v Londýně je podle britských médií žena, která vlastním tělem zablokovala dveře jedné restaurace a na chvíli tak zabránila útočníkům, aby vnikli dovnitř. Podle svědka, řidiče taxíku, tak zachránila možná i 20 lidí, kteří mezitím utekli zadním vchodem. Jako hrdina je také oslavován rumunský kuchař, který vtáhl asi 20 prchajících lidí do pekařství, kde pracuje, a který jednoho z útočníků praštil bedýnkou.

Řidič taxíku Aksha Patel řekl televizi Sky News, že ženě se podařilo dveře zevnitř zablokovat na pár vteřin, než ji útočníci patrně přetlačili. „Věděla, že jde o zlé lidi, kteří se snaží dostat dovnitř,“ uvedl Patel. „Lidem se podařilo uprchnout zadními dveřmi, takže zachránila snad 20 životů,“ dodal.

Událost se podle něj stala v restauraci Black and Blue Steak ve čtvrti Borough Market, kam útočníci dorazili z místa prvního útoku na mostě London bridge.

Britská média zveřejnila dnes mnohá svědectví o tom, jak se lidé útočníkům postavili - mimo jiné i tím, že po nich házeli sklenice a barové židle. Jeden taxikář se údajně pokusil atentátníky srazit svým vozem.

Rumunský kuchař Florin Morariu, který pracuje v pekařství Bread Ahead na Borough Market, řekl agentuře AP: „Podívali jsme se z okna, protože jsme viděli, že se něco děje, všichni utíkali...lidé omdlévali, padali a my jsme šli ven, abychom se podívali, co se děje.“ Když viděl útočníky, jak bodají do lidí, nejprve prý „ztuhnul“ a nevěděl, co dělat. Pak ale šel a jednoho z teroristů udeřil bedýnkou do hlavy.

sinfin.digital