1000 mrtvých bojovníků Islámského státu. Speciální síly čistí Mosul

ČTK

Speciální jednotky, které se snaží dobýt druhé největší irácké město Mosul, už zabily téměř 1000 ozbrojenců, uvedl irácký velitel Abdal Ghaní Asadí. Dodal nicméně, že jejich postup se zpomalil, protože čelí "pohyblivému nepříteli, který se ukrývá mezi tisícovkami civilistů ve městě".

Ofenziva na severu Iráku trvá již šest týdnů a irácké síly zatím získaly kontrolu nad téměř polovinou východního Mosulu. Pohybují se pomalu jednotlivými čtvrtěmi a potýkají se přitom s odstřelovači, sebevražednými atentátníky i s výbušninami nastraženými v automobilech.

Elitní irácké jednotky jsou jedinou silou, která vstoupila do Mosulu z východu. Irácká armáda, policie a kurdské oddíly postupují ze severu a z jihu, šíitské milice pak ze západu.

Speciální síly prolomily obranu radikálů na konci října, nyní ale kvůli obavám o životy civilistů raději nepoužívají v bojích tanky či těžkou techniku. "Postup byl na začátku rychlejší. Operovali jsme totiž v oblastech, kde už nežili žádní lidé," řekl agentuře Reuters generál Asadí. "Dostali jsme se ale do zalidněných oblastí. A jak máme chránit civilisty? Musíme čistit postupně čtvrť po čtvrti," dodal. Na východě města podle něj vojáci dosud v bojích usmrtili okolo 990 radikálů. Kolik obětí bylo na straně vládních jednotek, již neupřesnil.

sinfin.digital